top of page

Implantaatbehandelingen

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een kunstwortel. Een implantaat vervangt een afwezige tandwortel. Een implantaat biedt houvast voor een kroon,brug of klikgebit. Implantaten worden gemaakt van een lichaamsvriendelijk materiaal, bijvoorbeeld titanium.

 

Wanneer is een implantaat nodig

Een implantaat is nodig als er één of meerdere tanden of kiezen ontbreken. In het geval van een kunstgebit kan een implantaat nodig zijn om extra houvast te bieden. Daarnaast kan een implantaat ook een geschikte oplossing zijn bij tandletsel waarbij een tand verloren is gegaan. Een implantaat voorkomt in dit geval dat naastgelegen tanden of kiezen moeten worden beslepen, zoals bij een brug.

 

In principe kan bij iedereen met volgroeid kaakbot (vanaf ongeveer 21 jaar) een implantaat worden geplaatst. Voor een succesvolle behandeling moet u wel aan enkele voorwaarden voldoen. De tandarts en/of de implantoloog beoordeelt aan de hand van röntgenfoto's of u voldoende kaakbot heeft en of het kaakbot gezond is.

Wat zijn de kosten van een behandeling?

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft de mondzorgtarieven voor 2015 vastgesteld voor alle tandartspraktijken. De kosten van de behandeling zijn allereerst afhankelijk van hoeveel implantaten u nodig heeft, welk soort implantaat er gebruikt wordt en of er op het implantaat een kroon, brug of klikgebit gemaakt wordt.  Bekijk hier de door de NZa bepaalde tarieven voor 2015. Naast het behandeltarief voor een implantaat worden er techniek/materiaalkosten in rekening gebracht. Vraag uw tandarts indien u dit wenst naar de kosten van de behandeling die in uw geval van toepassing zijn.

bottom of page